Mint általában, ennél az olasz csodánál is fordítva történtek velem a dolgok. Egy olaszországi utazásunk során kóstolóként vettem egy dobozzal, beleharaptam, és azonnal szerelembe estem. Próbálok minél kevesebb édességet fogyasztani, de ha eszem, a fenti eset óta kizárólag ezt a remek olasz csoki különlegességet ízlelgetem… Persze miután felfedeztem csodálatos ízvilágát, elkezdtem kutatni a történetét, melyet hamar meg is találtam a csokigyár honlapján, a lenti érdekességek erről a honlapról származnak:
Egy kis történelem…
1907.november 30-án Perugiában a négy alapító Francesco Buitoni, Leone Ascoli, Francesco Andreani e Annibale Spagnoli létrehoznak egy gyárat eredetileg konfetti gyártására. 1915 nyarán a gyár Fontivegge-be költözik, ahol a gyártási folyamat elkészül a kakaóporgyártás és kakaóvajkivonat hidraulikus prései működésbe lépnek.
1917-ben megszületik a Cacao Perugina®, amely az olaszok számára mindig is garanciát jelentett a kakaó ízre.
1919-ben megnyílik az első Perugina® üzlet Olaszországban, 1939-ben pedig már New York legelitebb Fifth Avenue-jára is megérkezik.
(Forrás: https://www.perugina.com/it)
1923-ban a vállalat a Buitoni család tulajdonába kerül, innentől egyszerűen Perugina® néven üzemel. 1929-ben Giovanni Buitoni megalkotja az első dobozos csokikat, így születnek meg a luxus külsejű Grande Perugina® válogatások.
1955-ben kezdik tömegesen gyártani a Perugina olasz csoki változatokat, azonban a vállalatot csak 1972-ben jegyzik a tőzsdére.
1965-ben új ízesítésű és állagú csokik kerülnek piacra, új gyártósorról: az első csokiszeletek, a Carrarmato, majd a Cingolato, és 1967-ben a a Cibon, puffasztott rizzsel.
(Forrás: https://www.perugina.com/it)
1981 hozza meg a forradalmian új Tubo Baci®-t, mely új csomagolásával (mely a maihoz nagyon hasonló) a kíváncsi, fiatalokat célozza meg.
1988-ban a Perugina® a Nestlé Italiana Spa tulajdonába kerül, ezzel az egyik legnagyobb európai csokigyárává lép elő.
1997-ben megnyitják a Perugina® Historical Museum-ot (Perugina Történeti Múzeum) a közönség számára.
2005-ben piacra dobják az új Nero®-t.
2007-ben megnyílik a La Casa del Cioccolato: egy egyedülálló hely. A múzeumból indulva látogatást tehetünk egészen a csokigyárig. Itt a „Csoki Iskolában” vezető cukrászok irányításával elkészíthetjük saját csokikreációnkat.
(Forrás: https://www.perugina.com/it)
2011-ben megszületik a Bacio® Perugina® Bianco: a kék, csillagokkal borított csomagolású csoki, mely fehér csoki és mogyorókérmes töltelék és mogyoródarabok tökéletes harmóniája, a tetején ropogós mogyoróval.
(Forrás: https://www.perugina.com/it)
2014-ben piacra kerül a Baci® Perugina® Latte, majd 2015-ben a kedvencem, a Bacio® Perugina® Fondentissimo 70%: a 70%-os kakaótartalom rendkívül intenzív ízharmóniát kínál.
Remélem, egyszer sikerül a gyárba is ellátogatni. 🙂
Az olasz csoki bonbonok tartalma (“baci” magyarul “csókok”-at jelent):
Az egyesével csomagolt bonbonok nemcsak a szívet melengetik, már a látvány magával ragadja az embert. A csomagolás tökéletes, minőséget sugall, az ember úgy érzi, hogy egyszerűen nincs joga összegyűrni, széttépni, szépen, lassan kell kicsomagolni.
Minden bonbon tartalmaz egy idézetet olasz és angol nyelven, ha nem beszéled egyik nyelvet sem, érdemes segítséget kérni tanárodtól, ismerősödtől, barátodtól. Maga az idézet számomra olyan volt, mint pl. egy kínai szerencsesüti idézete, kíváncsian vártam, mit „sorsol számomra a gép” (persze a Baci idézet komoly tudósoktól, hírességektől származik), viszont egy jó játék, mire számíthatok a jövőben. A csoki maga pedig tényleg olyan, mint egy édes csók, minden formában valami újdonságot tartogat: más ízvilág, ha összerágom a mogyorót, és teljesen más, ha lágyan, finoman elmajszolom.
Úgy gondolom, hogy a Baci bonbonok mindenki számára ideális ajándékot nyújtanak, egy kiváló, minőségi élmény minden alkalomra. A termékeket itt vásárolhatod meg.
Jó kóstolgatást kívánok!