Mi is az a Paleo?
A paleolit diéta egy igen egyszerű életmód, melynek lényege, hogy bizonyos típusú ételeket száműzünk az étrendünkből. A paleolit korban még nem volt mezőgazdaság és állattenyésztés, tehát csak sült húsokat, halakat, kagylókat, tojásokat, dióféléket, zöldségeket, gyökereket, gyümölcsöket, bogyókat és gombákat fogyasztott az emberiség. Ezekhez az ételekhez tökéletesen alkalmazkodott az emberi test is, így emésztésük nem jelent gondot a számunkra.(1)
Ez a fajta táplálkozás manapság a reneszánszát éli, ám most nem a tápanyagokkal kapcsolatban fogunk elmélyedni a részletekben. Viszonylag köztudott, hogy mit ettek az emberek az őskorban, azzal már jóval kevesebben vannak tisztában, hogy miből.
Mind az észak-amerikai indiánok, mind pedig egyes skandináv népek már több, mint 8000 ezer éve használnak kőből készült főzőedényeket és ezen „furcsa” szokásuk még manapság is tart (2). Vajon miért?
A válasz az edények anyagában rejlik. Ez a kő nem az a szokványos anyag, amit már mind megszoktunk, hanem egy speciális összetétellel rendelkező ásvány, – a szappankő – mely kiállta az idő próbáját.
Anyagát tekintve könnyen megmunkálható és változó színvilágú, de az igazi titka a rendkívül jó hőmegtartásban rejlik. Ezen két képessége miatt a skandináv népeknél jelentős szerepet kapott, amikor átléptek a bronzkorba, mivel könnyen kialakíthatók voltak belőle rendkívül jó hőmegtartó és ellenálló öntőformák, amiket a különböző ötvözetek megformálásánál tudtak használni. (2) Többek között innen is jött több ezer évvel ezelőtt az ötlet, hogy mi lenne, ha főzéshez is használnák ezt az anyagot a tulajdonságai miatt. Ezen gondolatmenet végeredményét a következő kép szemlélteti:
Az őslakos amerikaiak által használt szappankő tál
Forrás: https://geology.com/rocks/soapstone.shtml
Aki pedig még ezek után is kételkedne a kő ellenállóságában, annak pedig jöjjön egy példa napjainkból: a Brazília egyik legfőbb jelképévé vált Krisztus szobor.
Az 1931 óta Rio de Janeiró-ra néző szobrot eredetileg vasbetonból öntötték, viszont a külső borítása nem más, mint szappankő.(3)
Az edény, ami már kapott hideget-meleget
A rendkívül jó hőmegtartó képességük miatt számtalan étel készíthető el a szappankő főzőedényekben, melyek nem csak a meleget képesek megtartani. A jelenség fordítottja is igaz, mivel a hideget is hatékonyan képesek megőrizni, így akár a hűtőben, ételek tárolására is megfelelően alkalmasak. Itt a titok abban rejlik, hogy az edények fala a megszokott fém társaikhoz képest jóval vastagabb, így ugyan egy kicsit több időbe kerül, mire megfelelően felmelegednek vagy (igény szerint) lehűlnek, a bennük lévő étel is sokkal egyenletesebben lesz hőkezelve, ráadásul tovább fog a kívánt hőmérsékleten maradni.
Ami további nagy előnyük, hogy az anyaguknak köszönhetően nem szükséges olaj hozzáadása a sütéshez, így egészségünk megőrzéséhez is hozzájárulnak.
Szappankőből készült termékeinket itt találod:
https://partikellekwebshop.hu/termekkategoria/dekoraciok/hukka-termekek/
A szappankő felhasználása napjainkban
A szappankő egyrészt edények és főzőlapok, továbbá konyhapult anyagaként is felhasználható, mivel különböző anyagok, mint például a paradicsom vagy a szőlőlé (vörösbor) sem hagynak rajta nyomot.
Forrás: https://partikellekwebshop.hu/2018/10/11/szappanko-gourmet-termekek-elonyei/
A tény, hogy rendkívül ellenálló savakkal és lúgokkal szemben egyaránt közkedveltté teszi laboratóriumokban is.(3) Viszont ha csak a hétköznapokat nézzünk, mivel még szélsőséges anyagoknak is ellenáll, így egy belőle készült edény könnyedén tisztítható ugyanúgy, mint bármelyik fémből készült megfelelője, mivel nem igényel speciális bánásmódot.
Nem utolsó sorban pedig tulajdonságai miatt a képzőművészet egyik kedvelt alapanyagának számít. Változatos színvilága és könnyű megmunkálhatósága miatt kitűnő anyag azoknak is, akik például szobrászattal szeretnének foglalkozni.
Forrás: https://www.arcticphotoshop.com/places/eastern-canadian-arctic/soapstone-carving-inuit-woman-dressed-baffin-island-1596815.html
Összességében véve a szappankő már kiállta mind az idő, mind pedig a fogyasztók próbáját. Ha valami különlegességre vágysz a konyhában, a finn Hukka termékcsalád szappankő edényei kőkeményen helyt állnak.
Források:
1 http://paleotaplalkozas.hu/
2 https://geology.com/rocks/soapstone.shtml
3 http://www.softschools.com/facts/rocks/soapstone_facts/3028/